26. 4. 2017

Hlupák

Měl jsem na základce spolužáka, který od začátku platil za hloupého. Kromě tělocviku a výtvarky se samými čtyřkami prolézal do vyššího ročníku jen z lítosti soudružky učitelky. Jeho snaha se o přestávkách podílet na výtržnostech nefungovala, vždy nám připadal trochu mimo. Až ve třetí třídě kdosi osvícený přišel na to, že kluk silně nedoslýchá.

Nafasování elektronického šnečka do ucha odstartovalo zázračnou proměnu, která netrvala roky ani měsíce, ale týdny. Z propadáka byl mírný nadprůměr: nejenže dostal šanci se zapojit do dění a využit své možnosti, ale také si této nové šance nesmírně vážil. Málokrát v životě jsem potkal tak vnitřně motivovaného člověka, jehož rodiče se už smířili s tím, že sotva dochodí základku.

Oč soustředěnější byl v hodinách, tím větší klaun to byl o přestávkách. Jak si jeho vnitřní svět najednou lépe rozuměl s okolím, sypal z rukávu vtipné hlášky do situací, které se mi vybaví i po desítkách let. Lepší prostorová orientace ukázala, jaký je to talent pro kolektivní hry. Léta, strávená ve fotbalové třetí lize, možná nevypadají jako zářná kariéra. Když si však uvědomíte, že původně měl být kluk odsouzen ke kydání hnoje ... Mimochodem, po fotbale relaxoval malováním. Jako samouk se vypracoval na řemeslně velmi zdatného krajináře.

Stejně jako jsou pryč fotbalová léta, přestalo přibývat obrazů. Kromě sluchu mu osud nachystal postupně se rozvíjející zrakové postižení. Což mu nepřekáží v práci maséra, vyhledávaného sportovci kvůli jeho zdatnosti, osobní zkušenosti a empatii. Ale i proto, že nespoléhá jen na zkušenost a talent, a neustále se vzdělává. Místo aby si už deset let užíval invalidního důchodu, tak se kromě lýtek sportovců a zad kancelářských krys pilně věnuje pooperačním masážím.

Vzhledem k jeho osudu se bojím psát o šťastném konci, ale zázračně pozitivní oblouk to jistě je. Smutně přemýšlím o dávno ztracené spolužačce ze stejné třídy, která možná nebyla tak hloupá, jak se zdálo, jen třeba dysgrafička a dyslektička. A jejíž doučování bylo jen prodloužením neefektivní snahy ji nutit číst a psát, místo aby si s ní někdo více povídal a pracoval s obrázky.

Přemýšlím o lidech, kteří byli odsouzeni ke kydání hnoje, místo aby dostali šanci třeba zdokonalit dopravník. Vím, že někomu nepřály geny ani rodinné zázemí, a na zázrak asi nikdy nedojde. Vím, že různými diagnózami se někdy lidé snaží zakrýt nelichotivou pravdu. A jsem rád, že společnost je obecně dál, než v době mého dětství.  
@PietVal