25. 8. 2017

Dobrovolník

Párkrát do měsíce docházím jako dobrovolník na hemato-onkologii do Fakultní nemocnice v Ostravě. 90% reakcí mých známých tvoří nechápavý pohled a otázky typu: „Proč to děláš?“ „Co z toho máš?“ „Jak to zvládáš?“ A závěrečné konstatování: „Tak tohle já bych nemohl/a.“

Na první otázku odpovídám: „Protože jednoduše chci.“ Ti, kteří bojují s rakovinou, nepotřebují naši lítost. Potřebují naši podporu, něčí blízkost a trochu toho času, který když můžu, rád jim věnuji. Tím, že jim uvařím čaj, přečtu knížku, zahrajeme si nějakou stolní hru, či chvíli s nimi jen tak posedím a poklábosím. To někdy dokáže víc než všechny chemoterapie světa.

Co z toho mám? Nic a přitom všechno. Jsem dobrovolník a dělám to ve svém volném čase a zadarmo. Nemám z toho nic hmatatelného. "Jen" dobrý pocit tam někde uvnitř žeber. A úsměv těch, co jim do smíchu zrovna dvakrát není. A ten je víc než všechny peníze světa. A taky neocenitelnou zkušenost, jak jednat s těžce nemocnými a umírajícími. Jak vnímat jejich potřeby, pocity a nálady, protože nikdy nevím, kdy to budu potřebovat u někoho blízkého.

Jak to zvládám? Dobře. Když si někdo povídat nechce, nenutím ho. Když chce, společnou řeč najdeme. A když odcházím, tak nepoděkuje za společnost a můj čas jen pacient, ale mnohdy i personál, který skrz své pracovní vytížení jednoduše na povídání si s pacienty nemá čas. A přitom jsou pacienti, kteří právě toto potřebují víc než léky proti bolesti.

V západních zemích je dobrovolnictví něco zcela běžného, ale u nás se na to (nevím proč) stále nahlíží jako na něco „divného.“ Není to divné. Je to lidské. A naplňující. V hospici, v nemocnici, v dětském domově, ve stacionáři pro autisty, v domově důchodců … Tam všude dobrovolníky vřele přijmou. A třeba zrovna i ve vašem okolí. Jen se rozhoupat a ten kousek skrytého altruismu v sobě najít. 
@OndrejSebestik